Så här går du tillväga för att baka en världsklassiker – den skånska äppelkakan med vaniljsås! Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en gjutjärnsstekpanna med höga raka kanter. Lägg ett tillklippt smörpapper i botten. Blanda ströbrödet och sockret. Lägg ett lager i botten, bara så det täcker ordentligt.
Lägg på ett lager äppelmos, ca 2 cm tjockt.
Mer ströbröd, sedan äppelmos, till sist ytterligare ett tjockt lager ströbröd.
Klicka på ordentligt med smör på ytan och grädda i ca 200 grader 30-40 min.
Ytan ska bli läckert knaprig.
Låt kakan svalna, dra med en kniv runt kanten och skaka pannan.
Lägg ett fat på och vänd hastigt upp och ner.
Dra bort smörpapperet och vänd kakan igen så att den knapriga sidan kommer upp.
Pudra ev lite florsocker över kakan.
Servera med vaniljsås. Det här behövs:
ca 5 dl osockrat äppelmos
ca 5 dl ströbröd av kavring
3 dl strösocker
50-75 g smör
ev. florsocker
Originally posted 2015-04-15 10:31:52. Republished by Blog Post Promoter
Krämig äppelpaj – mums! Det här äppelpaj receptet fick jag av att snoka på min mamma när hon bakade när jag var liten! Utifrån vad jag listat ut så ska du göra så här för att få en mumsig äppelpaj!
Nyttigare äppelpajreceptet med havregryn – enkelt och gott recept på äppelpaj med havregryn.
Enklaste äppelpajreceptet för dig som gillar smulpaj med äpplen som inte vill bli kladdig själv när pajdegen ska blandas. Ett enkelt och nyttigare äppelpajreceptet där man får en riktigt god äppelpaj, men utan själva kladdet. Då du inte behöver använda lika mycket smör som en vanlig äppelpaj så blir äppelpajen också nyttigare.
1. Skala, kärna ur och skiva äpplena.
2. Lägg äpplena i en ugnsfast form.
3. Strö socker och kanel över äpplena.
4. Ta fram en bunke! Blanda havregryn, mjöl och socker i bunken. Häll över äppelskivorna i bunken.
5. Ta fram en osthyvel. Hyvla smöret till tunna skivor och täck över mjölblandningen.
6. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills du får fin färg och en knäckig yta på pajen.
Tidsåtgång
ca 25 minuter
Serveras med
Vaniljsås eller vaniljglass.
Originally posted 2015-07-21 00:54:53. Republished by Blog Post Promoter
Skala äpplena och skär dem i halvcentimeter tunna skivor. Lägg dem, 1 dl av sockret och vattnet i en kastrull och låt koka (ca 5 min) tills äpplena blivit lite mjuka (inte för mjuka för då blir pajen mosig). Rör ihop margarinet med restena (1 dl) av sockret, tillsätt därefter ägget och sedan mjölet blandat med bakpulvret omväxlandes med mjölken. Häll sedan av vattnet från äpplena och rör i den i smeten. Häll blandningen i en form och grädda i 200 grader i ca 45 minuter.Serveras med kall vaniljsås!
Ingredienser:
1½ liter äpple
2 dl socker
½ dl vatten
75 g margarin
1 ägg
2 dl mjöl
1 dl mjölk
1½ tsk bakpulver
Originally posted 2015-06-29 22:11:27. Republished by Blog Post Promoter