Tag Archives: Äppelkaka

Farmors prisbelönta äppelkaka

Det här behöver du:
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
100 gr smör
1 ägg
5 äpplen (granny smith)
2 msk kanel
2 msk socker

Så här gör du:
Skala och riv äpplena på grova sidan av rivjärnet, blanda med kanel och 2 msk socker. Blanda övriga ingredienser till en smulig deg. Smöra en kakform. Tryck ut hälften av degen i botten, lägg de rivna äpplena emellan och avsluta med degen smulad över. Baka i 200 grader cirka 30 minuter.

Originally posted 2015-01-05 13:19:11. Republished by Blog Post Promoter

Äppelkaka från Brösarp

Alla gillar äppelkaka – men ibland kan det bli lite tråkigt också. Det här är en variant med mycket mandelmassa i, något som ger en härligt tät kaka med fin struktur och massor av smak. Håller sig bra länge – och går utmärkt att frysa.

Äppelkaka från Brösarp
från Claes Karlsson “Mer än bara äppelkaka”

Ingredienser:
300 g mandelmassa, rumstemperatur, i bitar
1,5 dl socker
125 g rumstempererat smör
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl crème fraîche (lätt fungerar bra)
2 äpplen, gärna Jona Gold
2 msk sirap
1-2 tsk kanel eller kardemumma

Rör mandelmassa och socker med elvisp på låg fart tills det är en grynig massa. Tillsätt smöret, och vispa ordentligt. (Originalreceptet säger 10 minuter – jag tröttnade nog efter två.) Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver, och slutligen crème fraîchen. Häll i en smord form (jag använde en 24 cm springform).

Tvätta och kärna ur äpplena, men de behöver inte skalas. Skär dem i tärningar. Blanda med sirap och kanel eller kardemumma, och bred ut över smeten.

Grädda i ca 175 °C i 45-50 minuter. Servera med vaniljsås, grädde, glass eller kanske en liten klick mascarpone med florsocker och vanilj.

Originally posted 2015-04-09 09:46:18. Republished by Blog Post Promoter

Skånsk äppelkaka med vaniljsås

Så här går du tillväga för att baka en världsklassiker – den skånska äppelkakan med vaniljsås! Sätt ugnen på 200 grader.  Smöra en gjutjärnsstekpanna med höga raka kanter.  Lägg ett tillklippt smörpapper i botten. Blanda ströbrödet och sockret.  Lägg ett lager i botten, bara så det täcker ordentligt.

Lägg på ett lager äppelmos, ca 2 cm tjockt.
Mer ströbröd, sedan äppelmos, till sist ytterligare ett tjockt lager ströbröd.
Klicka på ordentligt med smör på ytan och grädda i ca 200 grader 30-40 min.
Ytan ska bli läckert knaprig.
Låt kakan svalna, dra med en kniv runt kanten och skaka pannan.
Lägg ett fat på och vänd hastigt upp och ner.
Dra bort smörpapperet och vänd kakan igen så att den knapriga sidan kommer upp.
Pudra ev lite florsocker över kakan.
Servera med vaniljsås.
Det här behövs:
ca 5 dl osockrat äppelmos
ca 5 dl ströbröd av kavring
3 dl strösocker
50-75 g smör
ev. florsocker

Originally posted 2015-04-15 10:31:52. Republished by Blog Post Promoter

Min mjuka äppelkaka

Smält 2 msk smör i en stekpanna. (Eller en snygg form/eldfast.)
Lägg i skivade äpplen och strö på 3-5 msk socker.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner vetemjölet med bakpulver och och rör i detta i äggsmeten, tillsammans med gräddmjölken.
Blanda sist i det avsvalnade smöret.
Häll därefter på detta över äppleskivorna
och grädda i 175-200* i ca 35 minuter.
Servera med vispad grädde eller vaniljsås.
Ingredienser:
5-8 goda äpplen
2msk.smör
3-5 msk socker
2 ägg.
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl gräddmjölk
50-75 gr smör

Originally posted 2015-04-03 08:41:29. Republished by Blog Post Promoter

Äppelkaka med mandelmassa

En enkelt och gott äppelpaj recept med mandelmassa.

Äppelpaj med mandelmassa är supergott och recept är enkelt göra. Receptet på äppelpajen med mandelmassa här nedan räcker för ungefär 4-6 personer. Continue reading Äppelkaka med mandelmassa

Originally posted 2015-02-10 22:35:13. Republished by Blog Post Promoter

Äppelkaka från Åmål

Skala äpplena och skär dem i stora klyftor. Låt dem koka 2 min. i sockrat vatten och placera dem sedan på ett smörat, eldfast fat. Koka hastigt i en kastrull smöret, mjölet och mjölken och tillsätt mandeln och sockret. Bred smeten över äpplena och grädda kakan i ca 225º värma tills den fått en svagt guldgul färg. Servera kakan ljum tillsammans med vispad grädda eller kaffegrädde.

Storlek:
4 port.
Ingredienser:
6 stora äpplen
1 dl skalad och hackad sötmandel
1 dl strösocker
1 msk mjölk
3 msk smör
1 msk vetemjöl

Originally posted 2015-09-28 11:09:42. Republished by Blog Post Promoter

Äppelkaka från Alsace

Hacka ihop smör, mjöl, socker och en äggula i matberedaren eller direkt på bakbordet. Arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet minst en halvtimme.

Tryck ut degen i aluminiumform eller i en form med löstagbar kant (24cm diameter). Skala äpplena och dela dem i kvartar. Skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Vispa ihop crème fraiche, ägg, socker och vanilj. Häll smeten över äpplena.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Servera med crème fraiche.

2dl vetemjöl, 1msk socker, 75g smör, 1 äggula.

Fyllning: 3-4 äpplen, 2dl crème fraiche, 2 ägg, 3/4dl socker, 1tsk vanilj.

Sätt ugnen på 200 grader.

Originally posted 2015-08-20 05:43:48. Republished by Blog Post Promoter