Drottningens äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (12 votes cast)

Drottningens äppelkaka – recept på Drottningens äppelkaka – ett smarrigt recept på äppelkaka.

Ingredienser

(10-12 bitar)

Pajdeg

2 dl vetemjöl
80 g smör
1 äggula + ev. lite kallt vatten
2 msk strösocker
1 krm salt
rivet skal av ½ citron

Pajfyllning

150 g smör
1 dl strösocker
300 g mandelmassa
3 ägg
rivet skal av 1½ citron
4 tsk ljus rom (Curacao orange går också bra)
1 krm salt
2-3 fasta, syrliga smakrika äpplen + lite pressad
Citronsaft att droppa över
Granny Smith går bra, aroma går också bra (skalen kan vara kvar)

Vaniljsås

2½ dl + 2½ dl vispgrädde
1 msk maizena
2 msk strösocker
2 äggulor
½ vaniljstång
½ krm salt

Gör så här

  • Skär upp vaniljstången på längden och lägg den i 2½ dl vispgrädde i en liten kastrull.
  • Låt det koka upp. Låt det stå i en kvart och dra.
  • Skrapa ur kornen ur vaniljstången, rör ner dem och släng stången.
  • Blanda ner äggulor, maizena, salt och socker och rör om ordentligt.
  • Låt blandningen sjuda under vispning tills den tjocknat.
  • Låt den svalna.
  • Vispa resten av grädden löst och rör ner den.
  • Servera till kakan.
  • Blanda samtliga ingredienser till pajdegen, gärna i mixer, och lägg den i kylskåpet.

Pajfyllningen

  • Smält smöret och tillsätt sockret så det löser sig.
  • Tag från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den.
  • Riv av det gula på citronerna och rör ner det.
  • Rör till en jämn smet.
  • Rör ner äggen.
  • Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt smeten sjuda på svag värme under ständig omrörning tills smeten tjocknat något, det tar 15-20 minuter.
  • Blanda ner rommen. Tag fram pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
  • Bred ut smeten i pajskalet.
  • Kärna ur och klyfta äpplena och tryck fast klyftorna som ett skovelhjul i smeten.
  • Droppa lite pressad citron över äppelbitarna.
  • Strö inte över socker, för det bränner.
  • Tryck ner pajdegen längs med kanterna.
  • Grädda kakan i 200º i ca 30 minuter.

Serveringstips

Servera med vaniljsås.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

Originally posted 2015-08-02 03:10:57. Republished by Blog Post Promoter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *