Fransk äppelpaj (tarte tatin)

Fransk äppelpaj! En riktigt smarrig fransk äppelpaj (tarte tatin) – ett enkelt och gott recept på fransk äppelpaj (tarte tatin). Smarrigaste franska äppelpajreceptet för dig som gillar smulpaj med äpplen som är både enkelt och gott.

Ingredienser:

(4-6 portioner)
– 60 g osaltat mjukt smör
– 150 g mjöl
– 1 äggula
– 1 msk socker
– 1 krm salt
– 4 äpplen

Glasering

– 30 g smält smör
– ½ dl socker (ca)

Tidsåtgång

ca 30 minuter, ugn 175°

Gör så här

1. Lägg mjölet på en arbetsbänk eller i en mixer.
2. Tillsätt äggulan, socker, salt, vatten, och smöret i små bitar.
3. Knåda ihop till en slät deg, låt den vila kallt en timme.
4. Kavla ut degen 3 mm tjock eller tryck ut den i en pajform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
5. Skala och kärna ur äpplena, dela dem på längden.
6. Skiva äpplena i 1-2 mm tunna skivor och lägg i ett fint mönster på pajdegen.
7. Grädda i 175o ca 30 min.
8. Ta ut pajen och låt den kallna.
9. Pensla med smält smör och strö över socker, om syrliga äpplen används kan sockermängden ökas.
10. Sätt ugnen på grill och ställ in pajen tills sockret smält och fått fin färg.

Servera pajen med

Ljummen vaniljglass eller lättvispad grädde

Originally posted 2015-09-13 09:37:10. Republished by Blog Post Promoter

3 thoughts on “Fransk äppelpaj (tarte tatin)”

  1. Det var inte tydligt och klart receptet och det missade att hur mycket ska vara vatten men jag bakde ändå och det var gott.som sagt andra det bättre att äpplena vara under och mängden av vatten ska titta på degen hur mycket behöver .

  2. Ursäkta? Tarte tartin? Detta är INTE en tarte tartin! Den ska vara upp och ner på ett ungefär. Äpplena i botten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *