Fransk äppelkaka

Fransk äppelkaka – recept på en riktig god Fransk äppelkaka!

Ingredienser

Pajdeg

1 rulle färdig pajdeg (finns i frysdisken) eller
4 dl vetemjöl
3 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 knivsudd bakpulver
100 g smör, kallt
1 ägg
2 msk vatten

Pajfyllning

1 kg syrliga äpplen
2 dl socker
1 citron, saften av
1 msk calvados eller cointreau (kan uteslutas)
1 liten burk aprikoser

Gör så här

  • Tina pajdegen. (Om du inte använder färdig pajdeg:
  • Arbeta samman ingredienser till pajdegen och ställ den kallt i 1 timme.)
  • Kavla ut degen till en rundel och flytta över den i en smord pajform(cirka 30 cm i diameter).
  • Pressa degen mot formens kanter, nagga botten och klä degen med smord folie.
  • Den smöriga sidan ska vara ned mot pajdegen.
  • Sätt in pajen i ugn, 225 grader, cirka 15 minuter.
  • Ta bort folien efter 6 minuter.
  • Skala och skär äpplena i klyftor.
  • Blanda hälften av klyftorna med citronsaft och socker.
  • Lägg resten av klyftorna i en kastrull tillsammans med lite vatten och rivet citronskal.
  • Koka upp och koka under omrörning äpplena till mos.
  • Smaka av med calvados eller likör. Låt svalna något.
  • Mixa aprikoserna till ett slätt mos.
  • Bred äppelmoset över pajen och täck med äppelklyftor.
  • Gräddapajen ytterligare cirka 20 minuter i ugn, 225 grader.
  • Bred aprikosmoset över den varma pajen och låt den kallna.

Serveringstips

Servera äppelpajen med lösvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.

Originally posted 2015-11-03 16:07:21. Republished by Blog Post Promoter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *