Äppelpaj med lågt GI

En riktigt god och nyttig äppelpaj med lågt GI. Äppelpajen är väldigt enkel och det går väldigt snabbt göra äppelpajen. Enkel äppelpaj smulpaj gjord på äpplen och  –  äppelpaj med lågt GI.

Ingredienser:
(12 portioner)

– 8-10 äpplen (helst syrliga äpplen)
– 9 msk råsocker (brun farin eller fruktsocker går också bra att använda)
– 6 tsk kanel (eller kardemumma)
– 150 g smör

Genom att ersätta vanligt vitt socker med råsocker, brun farin, fruktsocker eller honung så blir äppelpajen både god och söt samt mycket nyttigare och ett lågt GI. Du kan använda honung istället för socker. Då honung är sötare än socker räcker det med ca 6-9 msk honung.

Torrvaror:
Välj bland nedanstående ingredienser. Den sammanlagda volymen bör inte överstiga 6-9 dl!
– mandel (hackad)
– mandelspån
– mandelmassa (riven eller i småbitar)
– hasselnötter (hackade)
– valnötter (hackade)
– kokosflingor
– havregryn
– ströbröd
– vetemjöl

Havregryn, nötter, mandel och kokosflingor är nyttigast och ger ett lågt GI. Vetemjöl, ströbröd och mandelmassa ger ett högt GI.

Gör så här:
1. Skala äpplena (har du riktig bråttom strunta i det), och skär i mindre bitar (snabbt, behöver inte vara några “snygga” bitar). Lägg bitarna i en ugnsfast form.

2. Strö över socker och kanel/kardemumma.

3. Strö över de “valfria” ingredienserna i listan.

4. Hyvla över smöret med hjälp av en osthyvel.

5. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader. Lägg pajen i mitten av ugnen.

Serveringstips:

Servera med vispad grädde eller med yoghurt (10%) ifall du vill göra den ännu nyttigare.

Originally posted 2015-09-07 08:31:28. Republished by Blog Post Promoter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *