Tag Archives: Strösocker

Holländsk äppelpaj

Smarrigt god holländsk äppelpaj – smakrik och enkelt recept på holländsk äppelpaj.

Portioner: 8-10

Ingredienser:
250 g osaltat smör, skuret i små bitar
50 g strösocker, knappt 4 msk
400 g vetemjöl, knappt 7 dl
vatten, iskallt
2 kg äpplen
50 g smör
250 g farinsocker, drygt 3 1/4 dl
1 krm kanel
1 msk aprikossylt, rågad, utrörd i lite kokhett vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skala och skär äpplena i högst 5 mm tjocka skivor.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker (spara 1 msk till senare), äppelskivor och kanel. Koka på svag värme 10-15 minuter tills äppelskivorna mjuknat, men merparten är hela. Lyft av från värmen och häll av vätskan.
4. Smörj rikligt en form med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pudra lätt med mjöl. Se till att hela formen blir väl täckt.
5. Kavla ut 2/3 av degen till en platta som inte är tjockare än 2 1/2 mm. Lägg den i formen och pressa ut den mot kanterna. Låt 1 cm hänga ut över kanten. Nagga med en gaffel och grädda 15 minuter.
6. Kavla ut resten av degen och skär den i 8 strimlor, 1 cm breda. Se till att de har samma längd som formens diameter. Skär också ut en extra lång remsa som ska räcka runt kanten.
7. Lägg äppelblandningen i det gräddade pajskalet och strimlorna i ett gallermönster ovanpå. Skär av alla bitar som hänger utanför och täck ändarna med den långa degstrimlan. Vecka kanten genom att nypa med tummen och pekfingret. Pudra lätt med resten av farinsockret och grädda 20-25 minuter tills pajen är gyllenbrun. Glasera genast med aprikossylten och servera pajen varm med crème fraiche eller vaniljglass.

Pajdeg:
1. Lägg smör, socker och mjöl i en skål och blanda samman med fingertopparna tills det blir till en grynig massa.
2. Tillsätt lite iskallt vatten och arbeta ihop degen. Låt stå i kylskåpet ca 20 minuter.

Originally posted 2015-05-27 16:47:16. Republished by Blog Post Promoter

Amerikansk äppelkaka

Nyp ihop smör, mjöl och vatten till deg. Lägg i plastpåse i kylen medan du skalar och klyftar äpplena fint. Blanda socker + alla kryddorna i en skål. Dela degen och kavla ut ena halvan. Klä en pajform med den och nagga botten.

Strö lite sockerblandning på botten, lägg i äpplena och strö på resten av sockret. Kavla ut den andra deghalvan till lock och lägg över pajen och tryck ihop runt kanten. Snitta några lufthål i locket och pensla det med uppvispat ägg. Strö på lite socker om du vill. Grädda pajen i 225 grader mitt i ugnen ca 30 min. eller tills den har fin färg. Ät ljummen med vispad vaniljsås eller med vaniljglass.

En mustig, kryddoftande paj
200 g smör
5 dl vetemjöl
ca. ½ dl kallt vatten

Fyllning:
4-7 något syrliga äpplen, beroende på storlek
1 ½ dl strösocker
rivet skal av 1/2 tvättad citron
1 tsk kanel
½ tsk malen muskot
1 krm malda nejlikor
1 uppvispat ägg till pensling

Originally posted 2015-09-10 09:22:44. Republished by Blog Post Promoter

Gammaldags Äppelkaka

Blanda de torra ingredienserna, fördela smöret däri, tillsätt mjölk och ägg. Häll i smord och bröd form, vänd äppelklyftorna i socker och kanel, lägg dem på smeten. Grädda kakan ca 35 min i 160 grader. En väldigt god kaka som blir saftig.

Ingredienser:
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
1    ägg
2 dl mjölk eller grädde
3-4  äpplen i klyftor
kanel och socker

Originally posted 2015-09-22 10:40:28. Republished by Blog Post Promoter

Äppelpaj med smultopping

Äppelpaj recept med smultopping som Malin Hellberg och Peter gjorde tillsammans! Hon tycker att pajen är barnsligt lätt att göra och lika barnsligt gott att äta! Pajen passar utmärkt med någon av de svenska äppelsorterna som finns att köpa i affärerna nu (om man inte har ett eget äppelträd förstås, det vore ju det optimala). Receptet hittade hon hos Emelie, och gjorde några yttepyttesmå förändringar. Continue reading Äppelpaj med smultopping

Originally posted 2015-03-07 03:08:04. Republished by Blog Post Promoter

Min bästa äppelkaka

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i 6-8 klyftor. Koka klyftorna i vatten, vin och strösocker till en ganska lös kompott.  Rör samman ingredienserna till täcket så det blir en jämn smet.  Bred ut äppelkompotten i en smord ugnssäker form och täck med mandelsmeten. Grädda kakan i 225 graders ugn cirka 20 minuter. Servera den ljum med iskall vaniljsås.

Ingredienser 4-5 port.:
# 4-5 stora, syrliga äpplen
# 1 dl vatten
# 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
# 1/2-1 dl socker (beroende på äpplenas syrlighet)
# Täcke:
# 100 g smör
# 1 dl strösocker
# 100 g skållad och mald sötmandel
# 1 ägg

Originally posted 2015-07-02 22:47:09. Republished by Blog Post Promoter

Kryddig äppelpaj

Kryddig äppelpaj recept

Kryddig äppelpaj receptFör ett tag sen blev Malin Hellberg tillfrågad att testbaka en paj från Arla. Hon valde att göra kryddig äppelpaj med egna äpplen från äppelträdet i trädgården. Hon insåg mitt uppe i allt att hon inte hade några hasselnötter hemma, utan i stället tog hon hälften solroskärnor och hälften hackade mandlar. Blev ett riktigt fint crunch! (Och smuldegen är god att äta som den är…) Pajen lever dessutom upp till sitt namn – den är verkligen kryddig!

Hon gav pajen tummen upp, och extra plus för att den var så enkel att göra!

Continue reading Kryddig äppelpaj

Originally posted 2015-08-05 03:20:58. Republished by Blog Post Promoter

Knäckig äppelpaj med havregryn

Knäckig äppelpaj med havregryn – ett enkelt och härligt äppelpaj recept för att göra en frasig och knäckig äppelpaj med havregryn. Äppelpajen är väldigt enkel att göra och det går ganska snabbt att bereda den – det tar endast 20 minuter att tillaga äppelpajen! Continue reading Knäckig äppelpaj med havregryn

Originally posted 2015-07-18 00:26:36. Republished by Blog Post Promoter