Äppelpaj med vaniljsås i pajen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (28 votes cast)

Äppelpaj – en fantastiskt god äppelpaj som är lite annorlunda än de vanliga och lite tråkiga äppelpajerna. Om du är sugen på en utmanande och belönande äppelpaj så är denna äppelpaj variant den solklara vinnaren! Självklart är det med hemmagjord vaniljsås i äppelpajen.

Paj med botten och lock.

Pajdeg

Blanda 4 dl vetemjöl med 150 ml smör och ett ägg och lite maizena

Till fyllningen
* 4 till 5 medelstora röda äpplen.
* 1,5 dl socker
* lite kanel (typ en matsked)
* en tesked vaniljsocker

Till såsen
* 1,5 dl mjölk
* 2,5 dl grädde
* ett ägg
* en matsked vaniljsocker
* kanel

Gör så här:

Grädda pajdegen 10 minuter i ugnen på 200 C.

Under tiden kan man förbereda fyllningen. Man skär äpplena i små skivor eller rundar. Sedan blandar man socker, vaniljsocker och kanel.

Ta ut pajbotten och stäng av ugnen för nu.

Nu ska man göra vaniljsåsen: blanda ägg, mjölk och grädde. Värma på svag värme (låt såsen aldrig koka!) och vispa under tiden. Om du ser att såsen att tjocknar, ta den av spisen. Häll i vaniljsocker och lite kanel.

Lägg äpplena in i formen. Nu kan du fördela den största delen av socker/kanelblandningen, som vi gjorde tidigare, över äpplena. Sedan häller du över vaniljsåsen som kommer att försprida sig över och under äpplena. Häll inte över för mycket annars rinner såsen ut när du värmer pajen!

Om du har gjort allt ovanstående 🙂 kan du avsluta med pajlocket. Du kan själv välja hur du vill göra det. Det enda som är viktigt är att dela degen i små strimlor som du sedan lägger över pajen i t.ex. korsform eller ngt. Du kan också göra pajen utan lock om du vill.

Sedan ska pajen gräddas i ugnen på 200 C i mitten cirka 50 minuter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 9 votes)

Originally posted 2015-10-01 11:39:18. Republished by Blog Post Promoter

6 thoughts on “Äppelpaj med vaniljsås i pajen”

  1. Smarrigt! Riktigt bra äppelpaj recept!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Det blev smarremums. Det ska vara mååånga äpplen i och mycket deg så att man kan få till en hög kant.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Helt ok äppelpaj! Lite amerikansk stuk, dock fick jag inte till locket på bästa sätt (blev lite torrt). 3 av 5 äpplen!
    Tack.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Äppel kakan smakade pyton. Kan redkomendera denna paj till de som äter vad som helst! tackar..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. en otroligt god paj har just satt i mig två stora bitar mums
    kan verligen rekomendera detta recept

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. Det blev najs! hade inge maizena och bara ≈1,5 dl grädde men det funk!

    perfekt en bakissöndag som denna. å gud

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *