Tag Archives: Äpple

Äppelkaka med kanelgrädde

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (11 votes cast)

Blanda ner mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och de grovrivna äpplena – skalade eller ej – det avgör du (Jag valde att grovriva två äpplen och hacka det tredje i små kuber.). Häll smeten i en smord form (20×30 cm), alt en form med bakplåtspapper.Hacka mandlarna och strö på hacket.Grädda i 200 grader i 20 minuter

Ingredienser:
1 ½ – 2 dl vispgrädde
1 tsk malen kanel
ev lite strösocker

Blanda ner kanelen i grädden. Låt stå i 1 – 2 timmar. Vispa.

Äppelkaka
2 ägg
1 1 /2 dl strösocker eller 1 dl muscovadosocker (som jag valde den här gången)
3 äpplen
1 msk mjöl (japp – endast!)
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
ca 20 mandlar

Vispa äggen och sockret.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)

Originally posted 2012-08-26 13:36:06. Republished by Blog Post Promoter

Drottningens äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (12 votes cast)

Drottningens äppelkaka – recept på Drottningens äppelkaka – ett smarrigt recept på äppelkaka. Continue reading Drottningens äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

Originally posted 2015-08-02 03:10:57. Republished by Blog Post Promoter

Maggans äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.9/10 (34 votes cast)

Äppelkaka i långpanna – ett enkelt och gott recept på äppelkaka i långpanna! Continue reading Maggans äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)

Originally posted 2015-09-19 10:26:42. Republished by Blog Post Promoter

Amerikansk äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (13 votes cast)

Nyp ihop smör, mjöl och vatten till deg. Lägg i plastpåse i kylen medan du skalar och klyftar äpplena fint. Blanda socker + alla kryddorna i en skål. Dela degen och kavla ut ena halvan. Klä en pajform med den och nagga botten.

Strö lite sockerblandning på botten, lägg i äpplena och strö på resten av sockret. Kavla ut den andra deghalvan till lock och lägg över pajen och tryck ihop runt kanten. Snitta några lufthål i locket och pensla det med uppvispat ägg. Strö på lite socker om du vill. Grädda pajen i 225 grader mitt i ugnen ca 30 min. eller tills den har fin färg. Ät ljummen med vispad vaniljsås eller med vaniljglass.

En mustig, kryddoftande paj
200 g smör
5 dl vetemjöl
ca. ½ dl kallt vatten

Fyllning:
4-7 något syrliga äpplen, beroende på storlek
1 ½ dl strösocker
rivet skal av 1/2 tvättad citron
1 tsk kanel
½ tsk malen muskot
1 krm malda nejlikor
1 uppvispat ägg till pensling

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 8 votes)

Originally posted 2015-09-10 09:22:44. Republished by Blog Post Promoter

Äppelkaka från Brösarp

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (5 votes cast)

Alla gillar äppelkaka – men ibland kan det bli lite tråkigt också. Det här är en variant med mycket mandelmassa i, något som ger en härligt tät kaka med fin struktur och massor av smak. Håller sig bra länge – och går utmärkt att frysa.

Äppelkaka från Brösarp
från Claes Karlsson “Mer än bara äppelkaka”

Ingredienser:
300 g mandelmassa, rumstemperatur, i bitar
1,5 dl socker
125 g rumstempererat smör
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl crème fraîche (lätt fungerar bra)
2 äpplen, gärna Jona Gold
2 msk sirap
1-2 tsk kanel eller kardemumma

Rör mandelmassa och socker med elvisp på låg fart tills det är en grynig massa. Tillsätt smöret, och vispa ordentligt. (Originalreceptet säger 10 minuter – jag tröttnade nog efter två.) Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver, och slutligen crème fraîchen. Häll i en smord form (jag använde en 24 cm springform).

Tvätta och kärna ur äpplena, men de behöver inte skalas. Skär dem i tärningar. Blanda med sirap och kanel eller kardemumma, och bred ut över smeten.

Grädda i ca 175 °C i 45-50 minuter. Servera med vaniljsås, grädde, glass eller kanske en liten klick mascarpone med florsocker och vanilj.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

Originally posted 2015-04-09 09:46:18. Republished by Blog Post Promoter

Anitas rörda äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.6/10 (37 votes cast)

Äppelkaka i långpanna! Anitas rörda äppelkaka  – en riktigt god äppelkaka i långpanna! Continue reading Anitas rörda äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +9 (from 9 votes)

Originally posted 2015-04-24 12:06:23. Republished by Blog Post Promoter

Äppelkaka från Åmål

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (7 votes cast)

Skala äpplena och skär dem i stora klyftor. Låt dem koka 2 min. i sockrat vatten och placera dem sedan på ett smörat, eldfast fat. Koka hastigt i en kastrull smöret, mjölet och mjölken och tillsätt mandeln och sockret. Bred smeten över äpplena och grädda kakan i ca 225º värma tills den fått en svagt guldgul färg. Servera kakan ljum tillsammans med vispad grädda eller kaffegrädde.

Storlek:
4 port.
Ingredienser:
6 stora äpplen
1 dl skalad och hackad sötmandel
1 dl strösocker
1 msk mjölk
3 msk smör
1 msk vetemjöl

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)

Originally posted 2015-09-28 11:09:42. Republished by Blog Post Promoter