Äppelpaj med dinkel (lågt GI)

Äppelpaj med dinkel  (lågt GI) – en god och enkel äppelpaj med dinkel – lågt GI. 

Ingredienser:
(6  portioner)

4-5 syrliga äpplen

10-15 valnötter (hackade)
2 tsk kanel eller 1-1/2 tsk kardemumma

1,5 dl dinkelmjöl (fullkorn)
1,5 dl havregryn (fullkorn)
1/2 dl linfrö (krossade)
2 msk sötningsmedel (eller fruktsocker)
100 g smör (eller Arlas smör & rapsolja)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor eller klyftor.
3. Blanda ihop dinkelmjöl, havregryn, linfrö, sötningsmedel och smör till en pajdeg.
4. Lägg de skivade eller klyftade äpplena i en pajform och strö över kanel eller kardemumma och valnötter. Beroende på hur söt du att pajen ska bli eller hur söta äpplena är så kan du blanda i lite sötningsmedel eller fruktsocker.
5. Kavla eller platta ut pajdegen mellan två ark bakplåtspapper eller plastfolie tills det blir lika stort som pajformen. Ta bort det översta arket och vänd över pajformen så det bildar ett lock, nagga med en gaffel.
6. Lägg in pajen i ugnen och grädda i 30 minuter (200 grader).

Servering
Servera med grädde, lättglass eller vaniljsås!

Originally posted 2015-06-23 21:12:18. Republished by Blog Post Promoter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *