Category Archives: Äppelpaj

Äppelpaj med glass

Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-äpplen. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. Gör ett mycket tunnt pajskal. Fodra en smord pajform med skalet (låt skalet vikas över kanten på formen). Continue reading Äppelpaj med glass

Originally posted 2015-08-17 04:59:11. Republished by Blog Post Promoter

Äppelpaj á la Fia

Blanda socker och margarin “fluffigt”. Blanda i mjölet, den hackade mandeln och äggulan. Rör om.
man kan gärna sätta i lite vaniljsocker också.
Skala, kärna ur och skiva äpplena, lägg i botten av en pajform (ca 28 cm diameter)
Klicka ut smeten så den täcker äpplena (mycket kladdig, går bäst med bruk av två teskedar), strö över kanel och pärlsocker.
In i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter, tills den fått fin färg och äpplena är genomstekta.


Ingredienser:

30 gr sötmandel, finhackad eller malen
150 gr margarin
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 äggula
5-6 äpplen
kanel och pärlsocker att strö över

Serveras varm med tjock vaniljsås, glass eller grädde.

Njut!

Originally posted 2015-10-31 15:46:22. Republished by Blog Post Promoter

Hur lagar man en äppelpaj utan ugn?

Det finns oräkneliga recept på äppelpaj. Vi skulle till och med kunna säga att varje hem har ett eget recept, eller en extra ingrediens som gör den speciell. Det här beror självklart på att dess speciella ingrediens är känd över hela världen: äpplet. Och det här är en billig och tillgänglig ingrediens för alla. Och vem kan egentligen motstå den hemtrevliga doften av äpple, kanel och andra ingredienser som har smält samman med dem? Den här typen av äppelpaj utan ugn är perfekt för den som inte har så mycket köksutrustning hemma, eller som vill laga den på ett annorlunda sätt.

Steg för att laga en äppelpaj utan ugn

Äppelpajen är en paj som har sitt ursprung i England, och som ofta serveras med grädde eller glass. Vilken dag som helst är en bra dag för att laga en äppelpaj utan bakning. Den kan bli ett bra sällskap under en kväll på soffan när du tittar på film, eller för att ta någonting att äta medan du spelar på plattformen https://www.mrgreen.com/sv/ till exempel.

Förbered alla ingredienserna först, och följ sedan instruktionerna steg för steg.

Ingredienser:

  • 2 äpplen
  • Citronsaft
  • 2 ägg
  • 90 gram mjöl
  • 100 gram socker
  • 30 gram smör
  • 1 matsked kanel
  • ½ matsked jäst
Skala äpplena

Skala äpplena och skär dem i stora bitar. Vissa vill ha dem i stavar, andra föredrar kuber. Om du vill ha dem tunnare, går det också bra. Resultatet blir detsamma.

Förvara äpplena i en skål

Placera de skurna äpplena i en skål med vatten och citronsaft. På så vis undviker du att de oxideras, och de behåller sin ursprungliga smak.

Förbered stekpannan

Den här äppelpajen ska ju inte bakas, utan vi kommer att tillaga den i en stekpanna. Helst ska det vara en nonstickpanna som är ungefär 20 cm i diameter. Sätt den på medelvärme och tillsätt hälften av sockret, ca 50 gram. Holländsk äppelpaj lagas med farinsocker. Välj vilken typ av socker du vill.

Tillsätt resten av ingredienserna

Tillsätt lite citronsaft och 30 gram smör till sockret i pannan. Låt detta tillagas.

Lägg äpplena i stekpannan

När din blandning har blivit brun, lägg i äpplena som du hade i skålen. Låt allt tillagas i cirka 10 minuter, tills äpplena ändrar färg. Tiden kan variera beroende på vilken typ av äpplen du har valt.

Förbered degen

Medan äpplena tillagas i stekpannan, gör du följande förberedelse. Tillsätt äggen, kanelen och resten av sockret i en skål. Rör ihop allt och tillsätt mjölet tillsammans med jästen, lite i taget. Det här kommer att bilda en homogen deg. Du kan tillsätta lite grädde om du vill ha en mjuk äppelpaj.

Täck äpplena med degen

När vi har en jämn deg, lägger vi degen över äpplena i pannan. Det är viktigt att degen täcker alla äpplena och hela stekpannan. Låt det tillagas i cirka 15 till 20 minuter över medelvärme. Försök att inte överkoka äpplena, för det ser inte så bra ut.

Ta ut kakan

För att ta ut kakan, behöver vi en stor tallrik. Det är bäst att välja den största tallriken du har, som är större än stekpannan. Ta av locket och lägg tallriken på plats, håll pannan i handtaget, och vänd den.

Låt den svalna en stund innan servering.

Det här är sammanfattningen av stegen för det här receptet på äppelpaj utan bakning:

  • Skala äpplena
  • Förvara äpplena i en skål
  • Förbered stekpannan
  • Tillsätt resten av ingredienserna
  • Lägg äpplena i stekpannan
  • Förbered degen
  • Täck äpplena med degen
  • Ta ut kakan

Vi hoppas att du känner dig uppmuntrad att laga den här äppelpajen utan ugn hemma, och servera den tillsammans med en god kopp te eller kaffe.

Originally posted 2021-03-29 19:34:35. Republished by Blog Post Promoter

Knäckig äppelpaj som inte får missas!

Knäckig äppelpaj som inte får missas! Trebarnsmorsans knäckiga äppelpaj. Hon varnar för att detta kan vara den godaste äppelpajen du har ätit och jag är villig att hålla med henne.”Ni har aldrig ätit en godare äppelpaj. Jag lovar.” Trebarnsmorsan! Trebarnsmorsans “Jag får svära i min egen blogg va? Satan vad gott! Min bästa uppfinning hittills 😉 Skönt tuggmotstånd på pajdegen, äpplen som förvandlats till marmelad och knäckig maräng, mums!” Continue reading Knäckig äppelpaj som inte får missas!

Originally posted 2014-12-21 10:25:51. Republished by Blog Post Promoter

Världens enklaste äppelpaj

Smält margarinet i en kastrull. Rör ned socker, hälften av kanelen, vaniljsocker och havregryn. Lägg äppelskivorna i en pajform, cirka 23 cm i diameter. Bred över smeten och strö resten av kanelen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 225 grader runt 20 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Det blir ungefär 8 bitar. Continue reading Världens enklaste äppelpaj

Originally posted 2015-07-24 01:31:20. Republished by Blog Post Promoter