Tag Archives: Äpplen

Äppelpaj med smuldeg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.9/10 (59 votes cast)

Äppelpaj med smuldeg – ett enkelt recept på äppelpaj gjord på smuldeg -en äppelpaj med smuldeg helt enkelt! Continue reading Äppelpaj med smuldeg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +14 (from 22 votes)

Originally posted 2015-10-04 11:59:38. Republished by Blog Post Promoter

Äppelkaka från Alsace

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (9 votes cast)

Hacka ihop smör, mjöl, socker och en äggula i matberedaren eller direkt på bakbordet. Arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet minst en halvtimme.

Tryck ut degen i aluminiumform eller i en form med löstagbar kant (24cm diameter). Skala äpplena och dela dem i kvartar. Skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Vispa ihop crème fraiche, ägg, socker och vanilj. Häll smeten över äpplena.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Servera med crème fraiche.

2dl vetemjöl, 1msk socker, 75g smör, 1 äggula.

Fyllning: 3-4 äpplen, 2dl crème fraiche, 2 ägg, 3/4dl socker, 1tsk vanilj.

Sätt ugnen på 200 grader.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

Originally posted 2015-08-20 05:43:48. Republished by Blog Post Promoter

Ebbas Äppelpaj

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (36 votes cast)

Blanda snabbt ihop ingredienserna, helst i en matberedare. Tillsätt ev några droppar vatten ifall degen inte vill gå ihop sig. Bred ut degen med en vattensköljd stekspade över äppelklyftorna. Sätt in i ugnen i 35 minuter. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde

Ugn: 175°
5-6 goda äpplen (skalas, kärnas ur och skärs i klyftor, som läggs i en ugnsfast form)
1/2 msk kanel
1/2 msk malen kardemumma
(Kryddorna blandas väl med äppelklyftorna)

Deg:
3 dl vetemjöl
2 dl socker
200 g (!!) smör

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +11 (from 15 votes)

Originally posted 2015-03-04 02:50:45. Republished by Blog Post Promoter

Maggans äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.9/10 (34 votes cast)

Äppelkaka i långpanna – ett enkelt och gott recept på äppelkaka i långpanna! Continue reading Maggans äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)

Originally posted 2015-09-19 10:26:42. Republished by Blog Post Promoter

Holländsk äppelpaj

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (10 votes cast)

Smarrigt god holländsk äppelpaj – smakrik och enkelt recept på holländsk äppelpaj.

Portioner: 8-10

Ingredienser:
250 g osaltat smör, skuret i små bitar
50 g strösocker, knappt 4 msk
400 g vetemjöl, knappt 7 dl
vatten, iskallt
2 kg äpplen
50 g smör
250 g farinsocker, drygt 3 1/4 dl
1 krm kanel
1 msk aprikossylt, rågad, utrörd i lite kokhett vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skala och skär äpplena i högst 5 mm tjocka skivor.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker (spara 1 msk till senare), äppelskivor och kanel. Koka på svag värme 10-15 minuter tills äppelskivorna mjuknat, men merparten är hela. Lyft av från värmen och häll av vätskan.
4. Smörj rikligt en form med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pudra lätt med mjöl. Se till att hela formen blir väl täckt.
5. Kavla ut 2/3 av degen till en platta som inte är tjockare än 2 1/2 mm. Lägg den i formen och pressa ut den mot kanterna. Låt 1 cm hänga ut över kanten. Nagga med en gaffel och grädda 15 minuter.
6. Kavla ut resten av degen och skär den i 8 strimlor, 1 cm breda. Se till att de har samma längd som formens diameter. Skär också ut en extra lång remsa som ska räcka runt kanten.
7. Lägg äppelblandningen i det gräddade pajskalet och strimlorna i ett gallermönster ovanpå. Skär av alla bitar som hänger utanför och täck ändarna med den långa degstrimlan. Vecka kanten genom att nypa med tummen och pekfingret. Pudra lätt med resten av farinsockret och grädda 20-25 minuter tills pajen är gyllenbrun. Glasera genast med aprikossylten och servera pajen varm med crème fraiche eller vaniljglass.

Pajdeg:
1. Lägg smör, socker och mjöl i en skål och blanda samman med fingertopparna tills det blir till en grynig massa.
2. Tillsätt lite iskallt vatten och arbeta ihop degen. Låt stå i kylskåpet ca 20 minuter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

Originally posted 2015-05-27 16:47:16. Republished by Blog Post Promoter

Glutenfri äppelpaj

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.1/10 (21 votes cast)

Glutenfri äppelpaj (glutenfritt) – en smarrig glutenfri äppelpaj som alla som inte tål gluten kan njuta av och frossa i. Äppelpaj receptet är supergott och det är väldigt enkelt att göra äppelpajen. Receptet på den glutenfria äppelpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer. Continue reading Glutenfri äppelpaj

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 7 votes)

Originally posted 2015-10-22 14:23:24. Republished by Blog Post Promoter

Smarrig knaprig äppelpaj!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.4/10 (219 votes cast)

Knaprig äppelpaj med egengjord vaniljsås! Den här pajen har på en bakning blivit en klar favorit! Smarrig, knäckig och enkel! Slängs ihop i ett nafs… och smakar helt ljuvligt! Continue reading Smarrig knaprig äppelpaj!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +13 (from 31 votes)

Originally posted 2015-08-26 06:29:30. Republished by Blog Post Promoter

Anne-Charlottes äppelkaka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.9/10 (7 votes cast)

Sätt ugnen på 175°. Smörj en ugnssäker form och strö ett tunt lager kokos i formen (även en bit upp på kanterna).

Blanda keso, russin, mandel, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl. Smält smöret, tilllsätt apelsinsaft och rör ner i kesoblandningen. Bred ut hälften av smeten i formen. Skiva äpplena tunt och lägg dem som “taktegel” över kesoblandningen. Bred ut resten av blandningen över äpplena.

Grädda kakan ca 40 minuter. Pudra över litet kanel och servera med lättvispad grädde.

Övrigt:
6 port.
Innehåll:
500 g keso
1 dl russin
1 dl grovhackad mandel
3-4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
2 msk smör eller margarin
saft från 1 pressad apelsin
3 röda äpplen, gärna syrliga
kokos till formen
kanel
2 dl lättvispad grädde

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

Originally posted 2015-09-01 07:22:22. Republished by Blog Post Promoter

Äppelkaka från Brösarp

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (5 votes cast)

Alla gillar äppelkaka – men ibland kan det bli lite tråkigt också. Det här är en variant med mycket mandelmassa i, något som ger en härligt tät kaka med fin struktur och massor av smak. Håller sig bra länge – och går utmärkt att frysa.

Äppelkaka från Brösarp
från Claes Karlsson “Mer än bara äppelkaka”

Ingredienser:
300 g mandelmassa, rumstemperatur, i bitar
1,5 dl socker
125 g rumstempererat smör
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl crème fraîche (lätt fungerar bra)
2 äpplen, gärna Jona Gold
2 msk sirap
1-2 tsk kanel eller kardemumma

Rör mandelmassa och socker med elvisp på låg fart tills det är en grynig massa. Tillsätt smöret, och vispa ordentligt. (Originalreceptet säger 10 minuter – jag tröttnade nog efter två.) Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver, och slutligen crème fraîchen. Häll i en smord form (jag använde en 24 cm springform).

Tvätta och kärna ur äpplena, men de behöver inte skalas. Skär dem i tärningar. Blanda med sirap och kanel eller kardemumma, och bred ut över smeten.

Grädda i ca 175 °C i 45-50 minuter. Servera med vaniljsås, grädde, glass eller kanske en liten klick mascarpone med florsocker och vanilj.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

Originally posted 2015-04-09 09:46:18. Republished by Blog Post Promoter